wtorek, 24 maja 2022

ROZSTRZYGNIĘCIE KONKURSU "WIGILIJNE PRZEPISY TRADYCYJNEJ KUCHNI POWIATU TURECKIEGO"

Na majówce powiatowej w Kaczkach Średnich nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu pt. "Wigilijne przepisy tradycyjnej kuchni powiatu tureckiego" i wręczenie nagród.



Ale zacznijmy od początku...

W grudniu 2021 roku Starosta Turecki ogłosił konkurs pt. "Wigilijne przepisy tradycyjnej kuchni powiatu tureckiego": 

cyt. "Poszukujemy najciekawszych przepisów na smaczne potrawy goszczące na Państwa stołach we Wigilię i podczas Świąt Bożego Narodzenia.

Zachęcamy także do dzielenia się swoimi wspomnieniami, tradycjami kulinarnymi, doświadczeniami związanymi z przygotowywaniem świątecznych potraw.

Będzie nam miło jeśli opatrzycie Państwo swoje przepisy swoistym komentarzem odautorskim i cennymi wskazówkami kulinarnymi.

Każda forma literacka wzbogacająca przepisy będzie dla nas niezmiernie cenna.

Nadesłane przepisy znajdą się w czwartej edycji „Przepiśnika Powiatu Tureckiego" (ogłoszenie konkursu).


Przesłałam na konkurs przepis na "Śledziówkę".

PRZEPIS

Nazwa potrawy: Śledziówka- zupa śledziowa

Składniki:

- 1l mleka 3,2% (choć świeże mleko krowie najlepsze),

- 0,5 kg filetów śledziowych solonych a’la matias,

- 1 cebula,

- pieprz,

- sól,

- ziemniaki gotowane.

Przygotowanie:

Moczymy śledzie w wodzie, aby pobyć się nadmiaru soli.

Kroimy płaty śledziowe w grube paski (takie, by zmieściły się na łyżkę) i wrzucamy do dużego naczynia (miski lub wazy).

3 Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.

Zalewamy śledzie i cebulę mlekiem. Pieprzymy do smaku.

Odstawiamy na kilka godzin, aby śledzie oddały słony smak mleku. Smakujemy i w razie potrzeby dosalamy zupę.

Najlepiej smakują podawane z ciepłymi ziemniakami.

Wspomnienia z mojego rodzinnego domu w Żukach:

Śledziówka to postna zupa śledziowa. W moim domu przygotowuje się śledziówkę w formie zupy czyli śledzie zalewamy mlekiem, bez użycia śmietany, maślanki, czy kefiru. Króluje na moim rodzinnym stole głównie w Wigilię i w piątki Wielkiego Postu.

Każdy domownik otrzymywał talerz z zupą, a na środku stołu stała misa z gorącymi ziemniakami, nierzadko gotowanymi w mundurkach. Ta misa z ziemniakami, z której każdy się częstuje, jest symbolem wspólnoty i więzi oraz pokazuje, że dzielimy się tym, co mamy. 


Przepis możecie przeczytać również w "Przepiśniku Powiatu Tureckiego".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz